Masarykova univerzita a Fakultní nemocnice Brno se shodly že chtějí dát Porodnici na Obilním trhu nový smysl

Areál na Obilním trhu bude dál sloužit veřejnosti. Dohodli se na tom rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš a ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba. Společně podepsali memorandum o vzájemné spolupráci mezi oběma institucemi.


Představitelé Masarykovy univerzity (MU) a Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) se shodli, že vzhledem k plánovanému přesunu zdravotnického provozu z Porodnice na Obilním trhu do brněnských Bohunic nastal vhodný čas na spolupráci ohledně budoucího smysluplného využití areálu. Memorandum o společném postupu v této věci podepsali ve středu 8. září 2021 rektor MU prof. MUDr. Martin Bareš, Ph.D. a ředitel FN Brno prof. MUDr. Jaroslav Štěrba, Ph.D.

„Masarykova univerzita je připravena pokračovat ve svých rozvojových aktivitách a plnit významnou roli v rámci své společenské odpovědnosti. U areálu Porodnice na Obilním trhu vidím velký potenciál rozvoje, který nabídne prostory k výzkumu, vzdělávání či praktické výuce a podpoří další rozvoj spolupráce s významnými partnery. Za významný zde považuji i rozměr péče o významný architektonický celek v rámci ochrany našeho společného historického a kulturního dědictví,“ řekl rektor MU Martin Bareš.

Memorandum obsahuje řadu konkrétních návrhů pro využití jednotlivých budov. Podle dokumentu mají v budoucnu sloužit především k výzkumu, výuce, provozu IT infrastruktury, poskytování zdravotních a sociálních služeb či experimentální kombinaci těchto činností.

Například pavilony A a B, které přiléhají k Obilnímu trhu a patří k největším v areálu, mohou poskytnout zázemí pro vzdělávání a výzkum v oblasti preventivní medicíny, bezpečnostních studií, systémových rizik a dalších oborech, u nichž existuje naléhavý veřejný zájem. Rozlehlé budovy C1 a C2 přiléhající ke Gorkého ulici mohou být využity pro společná pracoviště, např. Ústav lékařské genetiky a genomiky.

„Covid nám všem ukázal důležitost zdravotnictví jako oboru a současně veřejné služby. Stejně tak nám ukázal význam zdravotnického školství, které musí být provázáno na reálné a relevantní provozy poskytující zdravotní péči. Od počátku pandemie zachraňovali provoz v covidových laboratořích nemocnic, odběrových centrech i lůžkách studenti vysokých škol, za což jim patří obecný společenský dík a velké uznání. Ve stejných podmínkách se však někteří jejich učitelé, pohříchu zejména ti bez klinické relevance, rozměru a zkušeností, "moudře" a opakovaně vyjadřovali ke klinickým aspektům pandemie a dodávali tím pandemii i onen infodemický rozměr. Velice proto vítám společné úsilí MU a reálných poskytovatelů zdravotních služeb vedoucí k inovacím a zlepšování v řadě zásadních oborů zdravotní péče. V mnoha oblastech zdravotnictví se dnes stírá rozdíl mezi péči "standardní" a péčí poskytovanou v rámci klinického výzkumu, a právě tam, kde se tyto oblasti potkávají a úzce kooperují, tak tam se pacientům daří nejlépe. Právě toto vidím jako úkol pro veřejný sektor představovaný jak MU tak FN,“ uvedl ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba.    

Chystaný přesun současných zdravotnických služeb z Obilního trhu souvisí s očekávanou výstavbou nové gynekologicko-porodnické kliniky v nemocničním areálu v Bohunicích. Stavba je plánovaná v letech 2023–2025. Cílem strategické investice ve výši 1,95 miliardy korun je sloučení oddělených pracovišť Bohunice a Obilní trh v jeden funkční celek.

Historie Porodnice na Obilním trhu sahá až do 19. století. Její hlavní budova byla dostavěna v roce 1888. Významného rozšíření se pak nemocniční areál dočkal zejména v období první republiky, ale postupně se v něm přistavovalo po celou dobu jeho existence.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 15.09.2021 10:36




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy