Marťanské lodě - romance v kulisách Brna

Svou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary 2021 zažil i snímek Marťanské lodě. Filmová romance režiséra Jana Foukala se z velké části odehrává v Brně, a proto se na produkci mimo jiné podílela filmová kancelář Brno Film Office, působící pod TIC BRNO. Předpremiéra filmu proběhne v Brně 9. září, do českých kin pak zamíří 16. září.


První celovečerní hraný film režiséra a muzikanta Jana Foukala se na karlovarském festivalu představil v soutěžní sekci Na východ od Západu. V hlavních rolích se objevili herečka Eliška Křenková a frontman kapely Květy Martin Kyšperský. Ve filmu dále hrají Jan Strejcovský, Anita Krausová, Agáta Kryštůfková či Pavel Zatloukal a vystupuje v něm i brněnská písničkářka Nikola Mucha.

Filmy přinášejí městu propagaci, podporují cestovní ruch a mají i významný ekonomický efekt,” podotkl Marek Fišer, radní pro kulturu města Brna a dodal: „Málokdy vidíte ve filmu tolik záběrů z jednoho města. Brno je v něm zobrazeno velmi civilně a současně. Tvůrci vybrali lokality, které přirozeně zapadají do nálady snímku a podávají velmi autentický obraz města.”

Film Marťanské lodě se natáčel na atraktivních místech v Brně - hlavní hrdinové se poprvé setkávají na narozeninové párty ve vybydlených prostorách brněnského nádraží. Dále ve filmu poznáte Městské lázně v Zábrdovicích, funkcionalistický palác Typos, nově zrekonstruovaný palác Jalta, Kabaret Špaček, Kabinet Múz, Bajkazyl nebo areál brněnské Malé Ameriky u železničního nádraží. Pro finální část natáčení filmaři však zavítali do Norska na malý ostrov Stromtangen.

Brno se podle mě za poslední roky hodně zvedlo, co se týče gastronomie. Když je teplo, miluju, jak ulice žijí místními lidmi, a je mi příjemné, že centrum není přespříliš zaplaveno davy zahraničních turistů. Trhy na Zelňáku, stálá expozice fauny, galerie, nově zrekonstruované Janáčkovo divadlo, antiky a místa jako Kvítka v bytě jsou pro mě jako oázy. Připadám si v Brně jako na dovolené u moře, protože lidé jsou tu vyklidněnější a pomalejší než v rušné Praze. Takže Brno je pro mě krásná směs ruchu a klidu ve správné míře. Dokázala bych si představit, že tam žiju,” vzpomíná Eliška Křenková.

Slavnostní uvedení filmu za účasti tvůrců proběhne v Brně 9. září 2021 v Univerzitním kině Scala. Do českých kin pak vstoupí 16. září 2021. Film vznikl za finanční podpory Státního fondu kinematografie a Jihomoravského filmového nadačního fondu.


Foto: Falcon


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.09.2021 18:33




0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy