Les v Brně: Sucho, nebezpečné stromy a cyklostezky pod lupou

V brněnských lesích probíhají těžební práce kvůli sucho poškozeným stromům a nelegálním cyklotrasám. Lesy města Brna a Školní lesní podnik Křtiny usilují o obnovení lesních oblastí a stanovení bezpečných cyklotras. Dočasné uzavření zajišťuje bezpečnost návštěvníků a ochranu přírody.


Ve dvou známých brněnských lesích byly v poslední době zaznamenány problémy spojené se sucho poškozenými stromy a nelegálními cyklotrasami. V následujících týdnech budou v obou lokalitách prováděny těžební práce za účelem odstranění suchých a nebezpečných stromů, což bude vyžadovat dočasné uzavření těchto lesních oblastí veřejnosti.

První z těchto lesů, les na severu Brna v katastrálním území Tuřany a Komárov, je v současné době v majetku podniku Lesy města Brna (LMB). Druhým lesem je takzvaný Dívčí hrádek a je umístěn u ulice Kociánka na rozhraní Králova Pole a Soběšic. Jde o oblast, kterou spravuje Školní lesní podnik Křtiny patřící Mendelově univerzitě.

V obou případech byly lesy nedávno předány novým majitelům, přičemž se ukázalo, že jsou protkány vyježděnými cyklotrasami. Tito cyklisté v minulosti získávali povolení od Lesů ČR, což nyní vede k situaci, kdy vlastníci musí jednat o možných řešeních tohoto problému a zabezpečení obnovy lesa.

Jeden z hlavních problémů spočívá v tom, že nelegální vyježděné trasy, takzvané traily, způsobují obnažování kořenů stromů a keřů, a tím zvyšují riziko vodní eroze. Tato situace ztěžuje přirozenou obnovu lesa, protože malé nové stromky, které vyrostou pod mateřskými stromy, jsou rozježděny a olámané. To znamená, že může být obtížné zajistit optimální růst a regeneraci stromů v těchto oblastech.

Pro ochranu lesa je proto nezbytné, aby byly trasy jasně stanovené a cyklisté jinde nejezdili. K tomu má dojít na základě jednání mezi zástupci organizace Bike Arena Netro a správcem lesa LMB. Cílem tohoto jednání je dosáhnout vzájemné dohody a vymezení cyklotras, které budou maximálně bezpečné a pro všechny návštěvníky příjemné.

Po dokončení těžebních prací bude na místě provedena kontrola a obnova lesa, přičemž správci lesa LMB plánují spolupracovat se zástupci organizace Bike Arena Netro, aby bylo dosaženo dlouhodobé dohody a udržitelnosti lesa.

Uzávěra v těchto lesích je také s ohledem na bezpečnost ostatních návštěvníků a na ochranu přírody. Organizace Bike Arena Netro na svých stránkách apeluje na cyklisty, aby respektovali dočasné uzavření těchto lesů a nevstupovali do nich, dokud nebude těžba dokončena a les opět bezpečný pro návštěvníky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 24.01.2024 20:28



0 +
 
Vila Tugendhat

Hlavní zprávy