V Brně jako ve Vídni? Zástupci města jeli do Rakouska se nechat inspirovat!

0

brno, vídeň


Setkat se s lidmi, kteří mají ve Vídni na starosti naplňování konceptu dostupného bydlení, i prohlédnout si konkrétní bytové projekty – taková byla náplň pracovní cesty, kterou včera absolvoval náměstek pro bydlení Jiří Oliva a vedoucí Bytového odboru Magistrátu města Brna Iva Marešová.

„Ve Vídni se učíme jejich modelu dostupného bydlení. Více než 60 % Vídeňanů bydlí v obecních a družstevních bytech, kterých má Vídeň na 400 000 a ve kterých se platí nájem od 5 do 9 eur/m2. Jsou určené pro všechny s měsíčním příjmem do 3 000 eur. Čekací lhůty se pohybují kolem roku a půl. Vídeňané svůj propracovaný systém budují už sto let a správně považují bydlení za základní lidské právo, a ne za něco, na čem by se mělo hrubě bohatnout,“ uvedl náměstek pro oblast bydlení Jiří Oliva.

Zástupci Brna se ve Vídni setkali s předsedkyní zemského parlamentního výboru pro otázky bydlení a bytové výstavby Waltraud Karner-Kremser a dlouholetým ředitelem Odboru územního plánování ve Vídni Kurtem Puchingerem, který je seznámil se situací v oblasti bytové výstavby ve Vídni. Dále byla na programu prohlídka nově postavené obytné čtvrti Biotope City Wienerberg a pracovní setkání se zástupci Österreichisches Volkswohnungswerk, firmy, která se mimo jiné věnuje výstavbě nájemních bytů, které pak dlouhodobě pronajímá. „V Brně také zvažujeme možnosti těchto tzv. PPP (public private partnership) projektů, na kterých spolupracuje veřejný a soukromý sektor, proto jsou pro nás zkušenosti od našich sousedů velmi cenné. Tato moje první oficiální návštěva Vídně jistě nebyla poslední, získali jsme řadu dat a studií, které si nyní prostudujeme, a následovat budou další setkání, na kterých budeme naši spolupráci dále prohlubovat,“ doplnil Jiří Oliva.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář