Vzácný lev Berberský v Hodonínské zoo

V hodonínské zoo se narodil mladý lev berberský. Pavilon je však částečně uzavřen pro veřejnost, aby zajistil klid nové dvojici. Mladý lev je druhý pokus o chov, první mládě tragicky zemřelo.


Do zoo v Hodoníně přibyl nový přírůstek, mladý lev berberský, který v současné době stráví většinu času v odlehčeném prostoru s matkou. Z důvodu uchování klidu dvojice je pavilon lvice částečně uzavřen pro veřejnost. Podle Jiřího Hláskenského, chovatele lvů, tento jev napodobuje jejich přirozené chování v divoké přírodě. Lví matka se obvykle vrátí k smečce jen pro potravu a udržení sociálních vztahů. Mláďata jsou také představena smečce pouze poté, co jsou schopna samostatného pohybu.

Chov lvích berberských se do Hodonína vrátil po pětileté odmlce. Štěstí jim přinesla zkušená lvice starší pěti a půl roku, kterou získali z plzeňské zoo, a o rok mladší samice z německého Neuwiedu. Tato dvojice tvoří harmonický chovný pár. Jejich první mládě se narodilo už v listopadu, ale brzy tragicky zemřelo. Nynější mládě naopak prospívá a je vitální. Matka se o něj dobře stará a pohlaví malé šelmy by mělo být brzy známo.

Zdenka Vavrysová, zoolog, zdůrazňuje, že nezdařený první odchov je u lvic běžný jev. Obzvláště pokud se jedná o jejich první pokus. 'Naší mladé lvici chyběly zkušenosti a během první březosti nebyla schopna produkovat dostatek mléka. Byla rozpačitá a nervózní,' vysvětluje Vavrysová.

Lev berberský je momentálně druhem, který v přírodě zcela vyhynul. Jedinou nadějí pro jeho přežití jsou tak zoologické zahrady. Existují plány na repatriaci těchto lvů do přírody nebo do rezervací. Jak Hlásenský zdůrazňuje, 'Jedná se o jednoho z nejvíce ohrožených velkých kočkovitých. Každé mládě, které je úspěšně odchováno, je tedy nesmírně důležité'.

Zoo v Hodoníně tak i přes končení chovu bílých lvů, což je pro ní výrazná ztráta, má pro návštěvníky stále co nabídnout. Zvláště s touto novou přírůstkem, který nepochybně přitáhne zvědavé návštěvníky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Kotlíkové dotace

Hlavní zprávy